Információk COVID-19 esetén, otthoni teendők, karanténszabályok

Információk COVID-19 esetén, otthoni teendők, karanténszabályok

 • Általános
 • 2023-01-27

Sokat lehet olvasni a koronavírus tipikus tüneteiről, bár sokszor teljesen tünetmentesen, vagy nem a tipikusnak mondható klinikai tünetekkel jelentkezik a fertőzés. Ha tünetei jelentkeznek keresse telefonon háziorvosát, aki tájékoztatja a továbbiakról, tesztelését is ő rendelheti el. Amennyiben a panaszai nem erőteljesek, a terápia tüneti, háziorvosa arra fogja kérni, hogy maradjon otthon legalább tíz napig, a járványügy pedig az önnel egy háztartásban élő szoros kontakt hozzátartozóit is elkülönítésre kötelezheti. Ezek a szabályok nem könnyűek, néhány ábrával is igyekszem segíteni az eligazodást a karanténszabályok, időszakok helyes tartása érdekében amellyel megóvhatja a környezetében élőket, munkatársait a megbetegedéstől. 

Mit tegyen otthon, ha koronavírusra utaló tünetei vannak?

Maradjon otthon, értesítse a családot, háziorvost!
A családtagokkal is tartson kellő távolságot! Mosson rendszeresen kezet, a WC, fürdő és konyha kilincseket és egyéb használati eszközöket naponta többször fertőtlenítőszerrel törölje át! A levett ruházatot mielőbb mossa ki, az ágyneműt gyakran cserélje!
Bevásárláshoz (bolt, patika) kérjen segítséget / házhozszállítást! Fokozza a biztonságérzetet, ha megismeri és felírja Ön is azokat a telefonszámokat (pl. mentő, háziorvos, ügyelet), amelyeket hívhat, amennyiben szükséges.
A tüneteket a megfázás, vagy influenza esetén alkalmazott módszerekkel is kezelheti (pl. gyógyteák, pihenés, stb.), hozzátéve és betartva az orvos utasításait is. Javasolt a vitaminok szedése is: legfőképpen C-vitamin, 14 éves korig 500 mg/nap, 14 éves kor fölött 1000 mg/nap adagban, továbbá D-vitamin, gyerekeknek 2000NE/nap, felnőtteknek 5000 NE/nap, de minimum 2000 NE/nap adagban. A láz, a köhögés, a torokfájás hatékonyan kezelhető számos, közismert gyógyszerrel (pl. paracetamol vagy ibuprofen tartalmú gyógyszerek, vagy Algopyrin, a betegtájékoztató szerint alkalmazva).
Igyon elegendő folyadékot! Amikor a vizelet színe világos, akkor megfelelő a folyadékbevitel.
Amikor fekszik, váltogassa a testhelyzeteket, annak érdekében, hogy a levegő tüdejének minden részét jól átjárhassa! A hason fekvés kifejezetten jó hatású!
A leghatékonyabban pihenéssel és sok alvással tudja aktiválni szervezete gyógyító erejét. Szervezetének időre és pihenésre van szüksége, hogy fel tudja venni a harcot, és ki tudja dolgozni a megfelelő védekezési stratégiát a vírussal szemben. Ezért nagyon fontos, hogy a pihenés valódi pihenés legyen és ne otthoni munkavégzés! A fáradékonyság és álmosság jelzés a testétől, hogy beindultak a szervezet saját öngyógyító mechanizmusai. Engedje meg magának a pihenést és alvást, hogy a szervezete tehesse a dolgát. Ez az időszak most lehetőség arra, hogy olyan pihentető, kikapcsolódást segítő dolgokkal foglalkozzon, amikre máskor nincs ideje.

Mit tegyen tesztelés előtt?

Ha tünetei vannak, konzultáljon telefonon a háziorvosával, aki - amennyiben indokoltnak tartja -, értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a mintavétel érdekében. Számítsunk arra, hogy a mintavételt végző
dolgozók fehér „szkafanderbe” öltözve érkeznek majd. Fontos, hogy a mintavétel előtt 2 órával ne egyen, csak vizet igyon, ne dohányozzon, ne mosson fogat!
A teszt eredményéről háziorvosánál érdeklődhet, illetve  megnézheti a teszt eredményét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, az https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal oldalon, ha rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval.

Mi történik, ha a teszt pozitív? Karanténba kell vonulnom? Másnak is a környezetemben?

Ha háziorvosa úgy dönt, hogy tesztet kér, a kérést a Mentőszolgálat felé egy webes felületen kell jelentse. A Mentőszolgálat a beérkezett elrendelések alapján felhívja a betegeket, hogy mikor történne a szűrés. Az igények alapján ez 2-4 napot is igénybe vehet. Aki enyhébb tünetes beteg, annak elképzelhető hogy időpontot adnak a Czuczor Gergely utcán található statikus autós mintavételi pontra, aki nem tud odamenni, annak a lakására, vagy tartózkodási helyére mennek tesztelni. A teszt során először antigén gyorstesztet használnak, ha ez pozitív, a beteg karanténba kerül és a szoros kontaktok is, mert Covid pozitív esetnek minősül. Ha negatív a gyorsteszt, akkor hagyományos PCR tesztelésre kerül sor és a minta Debrecenbe utazik laboratóriumi vizsgálatra. Kb. 3-6 nap után jön meg ennek az eredménye. Mindenki nyomon tudja követni a mintáját , amennyiben van ügyfélkapuja a fenti linken keresztül. A gyorsteszt negatív esetben nem diagnosztikus, ezért van szükség még egy hagyományos PCR vizsgálatra is.
Amennyiben a minta pozitív, KARANTÉN. Pozitív mentős gyorsteszt esetén mindenképpen jelentkezzenek telefonon a rendelőben, hogy a szükséges járványügyi és táppénzes intézkedéseket megtegyük! Ha nem egészségügyi- vagy szociális dolgozó, felszabadító teszt nem történik a karantén alól. A felszabadításhoz 3 nap tünetmentesség és minimum 10 nap elkülönítés szükséges. Ha a munkáltatója ragaszkodik a karantén lejártát követő teszteléshez, akkor erre CSAK magánúton van lehetősége. Aki a 10. nap után is tünetes, annak értelemszerűen addig tart a karantén, amíg három egymás utáni tünetmentes napja nem lesz!
Mivel ez (is) egy vírusfertőzés, minden a szervezet védekezőképességét támogató kezelés hasznos: pihenés, lázcsillapítás, napi 1000 mg C vitamin, napi 2-3000 NE D3 vitamin, bő folyadék, könnyű étkezések. Fájdalom és lázcsillapításra paracetamol (pl. Rubophen ) 500 mg 4 óránként, maximum 4 tabletta egy nap. Algopyrin is lehet főleg láz esetén (testhő magasabb, mint 38 fok) 4 óránként 1 tabletta szintén, maximum napi 4x. Orrspray, légzéskönnyítők, esetleg váladékoldók (főleg Ambroxol, esetleg Solmucol, Mucopront, ACC).
A karanténra kötelezett az ÁNTSZ-től határozatot kap, kivéve, ha ez a magas esetszám miatt elmarad. A karantén idő lejártát ennek elmaradása esetén is meg tudjuk határozni, amihez azonban szükséges a betegek rendszeres (legalább 2 naponta történő) visszajelzése állapotuk alakulásáról. A karantén lejártakor a páciens telefonál a rendelőbe, mi igazolást írunk az ÁNTSZ felé, ami alapján az ÁNTSZ feloldja a karantént.
Amennyiben a beteg állapota nem javul, hanem napokig stagnál, feltétlenül telefonáljon a rendelőbe! Ha állapota romlik, pl. az eddig láztalan beteg belázasodik és/vagy sokat köhög, pl. nem tud elmondani egy mondatot köhögés nélkül és/vagy elerőtlenedik, nehézkessé válik a légvétel és/vagy fullad, mellkasi panaszai vannak haladéktalanul hívja a rendelőt, ügyeleti időben a központi ügyeletet. Az állapot rosszabbodásának megítélésében hasznos segítség lehet az úgynevezett pulzoximéter, mely a vér oxigenizációs állapotát monitorozza.

Mennyi ideig tart a karantén? Ezt sokszor nem is olyan egyszerű megmondani. Az alábbi ábrákon néhány példát találnak erre:

 

 

 

 

Mikor szükséges mentőt hívni?

Egyes tünetek jelzik, hogy önnek azonnali segítségre van szüksége. Hívja a mentőket a 112-es számon, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:

 • súlyos, vagy fokozódó nehézlégzés, fulladás (pihegés, légszomj, kékes ajkak, sápadtság)
 • súlyos, vagy fokozódó mellkasi vagy felhasi fájdalom
 • hirtelen megjelenő, súlyos, vagy fokozódó erős fájdalom
 • ájulás, eszméletvesztés
 • hirtelen jelentkező erőteljes szédülés, vagy hirtelen fellépő látászavar, vagy beszédzavar
 • súlyos, hirtelen megjelenő végtagi ügyetlenség, mozgászavar, bénulás
 • környezet által észlelt, zavarodottság, zavartság
 • vérköpés vagy vérhányás, vagy csillapíthatatlan vérzés
 • tartósan fennálló, egyre fokozódó hányás vagy hasmenés

Milyen információkra van szüksége a mentőknek?

 • Az ön neve (ha hozzátartozó telefonál: ki a beteg?)
 • Pontos cím: hol van a beteg?
 • Milyen tünetek miatt hívja a mentőket?
 • Fontos előzmények (pl.: igazolt koronavírus fertőzött)
 • Ha szükséges: hogyan jutnak be a mentők a házba vagy lakásba

Ha kórházba kell mennie...

Ha a mentők úgy ítélik meg, hogy az Ön számára biztonságosabb a kórházi ellátás, akkor a területileg illetékes kórház fertőző osztályára, járványkórházba, vagy más, COVID-ellátásra kijelölt intézménybe
kerülhet. A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek, és újra ellenőrzik, hogy Ön koronavírussal fertőzött-e vagy sem. Ha a laboreredmény megerősíti, hogy Ön koronavírussal fertőzött, akkor olyan
osztályon fogják kezelni, amelyik felkészült erre az ellátásra is. Ha nem fertőzött, és más betegsége van, akkor a betegségének megfelelő osztályra kerül.

Mit vigyen a kórházba?

Fontos, hogy vigyen magával folyadékot és nem romlandó élelmiszert, hogy ezek a felvételi vizsgálatok, a várakozás ideje alatt is kéznél legyenek.
A kórházban a következőkre lesz szüksége:

 • személyes iratok (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya)
 • értesítendő hozzátartozó elérhetősége (telefonszáma)
 • rendszeresen szedett gyógyszerek listája és legalább néhány napra
 • gyógyszer
 • lázmérő
 • ha cukorbeteg: vércukormérője és (ha használja) inzulin készítménye
 • ha asztmás/COPD-s: inhalációs gyógyszerei, inhalátora
 • hálóruha, pizsama
 • papucs
 • törölköző
 • tisztálkodási szerek
 • mobiltelefon és töltő
 • ha van: szemüveg, járóbot
 • szabadidő eltöltéséhez szükséges eszközök, pl. könyv, rejtvény

Hol kaphat lelki segítséget?

A betegség időszaka sok kérdést vethet fel. Vannak, akikben felerősödnek ilyenkor az aggodalmak, szorongások. Sokat segíthet, ha megosztja az érzéseit, gondolatait a családtagjaival, barátaival. Ha további segítségre lenne szüksége, a következő helyeken kaphat ingyenes segítséget:
Önkéntes pszichológus segítők:
Pszi pont – pro bono: https://pszi.hu
Meghallgatunk online: https://meghallgatunk.online
Ha azonnali lelki segítségre van szüksége:
Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége: 116‐123
(bármilyen vezetékes vagy mobilszolgálatótól előtárcsázás nélkül, 0‐24 órában ingyenesen hívható)
Délután Telefonos Lelkisegély Szolgálat 40 év felettiek számára: 06 80 200 866
(minden nap 18‐21 óra között hívható).
Kék Vonal gyermekek és 24 év alatti fiatalok számára: 116 111
Kék Vonal szülők, hozzátartozók számára, akik egy gyermekkel kapcsolatban szeretnének tanácsot kérni: 116 000

Hasznos linkek

A koronavírus betegségről, a koronavírusos betegek otthoni ápolásáról, mentális egészségmegőrzésről, légzőtornáról, relaxációról:

forrás: https://semmelweis.hu/koronavirus/, Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Tudományos Társasága 

Megosztás