Amit a koronavírus fertőzésről tudni érdemes

Amit a koronavírus fertőzésről tudni érdemes

  • Általános
  • 2023-01-27

A COVID-19 koronavírus-járvány kitörése, ahhoz az eseményhez kötődik, amikor 2019. december 12-én egy új – korábban emberben nem azonosított – rendkívül fertőzőképes humán koronavírustörzs jelent meg Közép-Kína legnépesebb városában, Vuhanban és a fertőzések során akut légúti distressz (nehézlégzés) szindróma is jelentkezett a betegek között.
Miután a vírus már Európában is megjelent és elkerülhetetlenül Magyarországon is lesznek megbetegedések, ezért igyekeztem összefoglalni közérthetően a vírus megjelenésével, terjedésével kapcsolatos tudnivalókat. Összefoglalómban alapvetően a WHO oldalán található betegeknek szóló tájékoztatóra támaszkodtam, kérdés-felelet formában tárgyalva azokat a témákat, amik érthetően a legtöbbeket foglalkoztatnak.

Mi az a koronavírus?
A koronavírusok egy olyan víruscsalád, amely állatokban vagy emberekben betegségeket okozhat. Emberekben számos koronavírusróll ismert, hogy légúti fertőzéseket idéz elő, az egyszerű megfázástól a súlyosabb betegségekig, mint például a Közel-Kelet légzési szindróma (MERS) és a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS). A legutóbb felfedezett koronavírus a koronavírus betegséget (COVID-19) okozza. Valószínű tehát hogy az élete során Ön is átesett már koronavírus fertőzésen, hiszen a banális náthás vírusos megbetegedéseket is például koronavírusok okozzák. A COVID-19 ennek a családnak egy fokozottan fertőzőképes és betegséget okozó variánsa.

Melyek a COVID-19 tünetei?
A COVID-19 a legutóbb felfedezett coronavírus okozta fertőző betegség. A COVID-19 leggyakoribb tünetei a láz, fáradtság és száraz köhögés. Néhány betegnél fájdalom és orrdugulás, orrfolyás, torokfájás vagy hasmenés fordulhat elő. Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan kezdődnek. Néhány embernél megfertőződést követően sem jelentkeznek tünetek és nem is érzik magukat rosszul. A legtöbb ember (kb. 80%) meggyógyul a betegségből anélkül, hogy különleges kezelésre lenne szükség. A COVID-19-et kapó 6 ember közül átlagosan 1 lesz súlyos beteg és alakul ki légzési nehézség. Az idősebb, valamint a magas vérnyomásos, szívbeteg, cukorbeteg, daganatos, vagy más okból immungyenge emberekben nagyobb valószínűséggel alakul ki súlyos megbetegedés. Az eddigi tapasztalatok alapján a betegség kb. 2%-ban halálos.

Hogyan terjed a COVID-19?
A betegség emberről emberre terjedhet az orrból vagy a szájból származó kis cseppekkel, aeroszollal, amelyek akkor terjednek, amikor a COVID-19-es személy köhög vagy tüsszent. Az eddigi tanulmányok azt jelzik, hogy a vírus elsősorban ezzel a cseppfertőzéssel terjed, nem pedig szimplán levegő útján. Ezért fontos, hogy a tartson lázas, köhögő, tüsszögő betegtől 1 méternél nagyobb távolságot. Ezek a cseppek az ember körüli tárgyakra és felületekre is leszállhatnak. El lehet tehát kapni a betegséget azáltal, hogy megérinti ezeket a tárgyakat vagy felületeket, majd megérinti a szemét, orrát vagy száját. Sajnos a COVID-19-ben szenvedő emberek nagy többsége csak enyhe tüneteket észlel magán. Ez különösen igaz a betegség korai szakaszában. Ezért elkapható a fertőzés olyan betegtől, aki csak enyhe köhögéssel rendelkezik és nem érzi magát rosszul.

Mit tehetünk önmagunk megóvása és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében?

Védelmi intézkedések mindenkinek
Először is ne essen pánikba! Jelenleg a járvány okozta veszélynél nagyobb gondot okoznak a tájékozatlanságból, híresztelésekből adódó pánikreakciók. A járvánnyal kapcsolatos legfrissebb információk elérhetők a WHO és a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán, kövesse figyelemmel ezeket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ létesített egy ingyenesen hívható zöldszámot is a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében, melyet 0-24 óráig lehet hívni. A telefonszámok: 06 (80) 277-455 vagy 06 (80) 277-456

Rendszeresen és alaposan tisztítsa meg a kezét alkohol alapú szerrel, vagy mossa meg szappannal és vízzel!
Miért? Szappanos kézmosással, vagy alkoholos alapú kézfertőtlenítő használatával elpusztítja a kezén lévő vírusokat.

Tartson legalább 1 méter távolságot attól, aki köhög vagy tüsszent!
Miért? Amikor valaki köhög vagy tüsszent, az orrából vagy a szájából kis folyadékpermet távozik, amely vírust tartalmazhat. Ha túl közel van, belélegezhet a cseppek közül, melyek felszínén a COVID-19 vírus a légutaiba kerülhet.

Kerülje a szem, az orr és a száj érintését! Fertőtlenítse gyakran a közös használatú tárgyakat!
Miért? A kezek sok felületet érintnek és fel tudják venni a vírusokat. A szennyeződést követően a kezek átvihetik a vírust a szemébe, az orrába vagy a szájába. Onnan a vírus bejuthat a testébe, és beteggé teheti. Fontos, hogy otthon, vagy a munkahelyen időről-időre töröljék át fertőtlenítős kendővel a legygakrabban érintett közös használatú tárgyakat (kilincs, klaviatúra, telefon, távirányító, stb.)

Ügyeljen arra, hogy Ön és környezete ismerje a megfelelő köhögési etikettet! Ez azt jelenti, hogy köhögéskor, tüsszentéskor tartson zsebkendőt az orra, szája elé, amennyiben ez nem lehetséges, köhögjön/tüsszentsen a könyökhajlatába. Mielőbb doja ki a használt zsebkendőt!
Miért? A cseppek terjesztik a vírust. A helyes köhögési etikett betartásával megvédi a környező embereket olyan vírusoktól is, mint például a nátha, az influenza és persze a COVID-19.

Maradjon otthon, ha rosszul érzi magát! Láz, köhögés és légzési nehézség esetén forduljon orvoshoz, telefonáljon segítségért! Kövesse a helyi egészségügyi hatóság útmutatásait!
Miért? A nemzeti és helyi hatóságok, egészségügyi szolgáltatók a legfrissebb információkkal rendelkeznek a kialakult helyzetről. Az előzetes telefonálás lehetővé teszi az orvosa számára, hogy gyorsan a megfelelő egészségügyi intézménybe irányítsa. Ez egyúttal megvédi Önt és segít megelőzni a vírusok és más fertőzések elterjedését.

Aggódnom kellene a COVID-19 miatt?
Ha nem olyan helyen él, ahol a COVID-19 terjed, vagy ha nem járt az elmúlt 14 napban ilyen területen, illetve nem volt szoros kapcsolatban valakivel, akinek ezeknek megfelel ÉS lázas fertőző beteg, akkor valószínűleg alacsony az esélye a megfertőződésre. Érthető azonban, hogy aggódik a helyzet miatt, ez természetes reakció. Érdemes ezért folyamatosan tájékozódni, hogy ésszerű óvintézkedéseket tegyen.
Ha jelenleg Ön vagy hozzátartozója olyan helyen tartózkodik, ahol a COVID-19 kitört, komolyan kell vennie a fertőzés kockázatát. Kövesse a helyi egészségügyi hatóságok által kiadott tanácsokat!

Kell maszkot viselnem, hogy megvédjem magam?
Azoknak a személyeknek, akiknek nincsenek légúti tünetei, például köhögése, nem kell orvosi maszkot viselni. A WHO maszkok használatát javasolja azoknak az embereknek, akiknél a COVID-19 tünetei vannak és azoknak, akik olyan embereket gondoznak, akik köhögésre és lázra panaszkodnak. A maszkok használata szintén nagyon fontos az egészségügyi dolgozók és olyan személyek számára, akik beteg embereket gondoznak.
A WHO az orvosi maszkok racionális használatát javasolja az értékes források felesleges pazarlásának és a maszkok helytelen használatának elkerülése érdekében. Csak akkor használjon maszkot, ha légzési tünetei vannak (köhögés vagy tüsszentés), gyenge COVID-19 fertőzés enyhe tünetekkel, vagy ha olyan személyt gondoz, akinek feltételezett COVID-19 fertőzése van.

Mennyi a COVID-19 inkubációs periódusa?
Az inkubációs periódus azt az időtartamot jelenti, amely a vírus bejutása és a betegség tüneteinek megjelenése között van. A COVID-19 inkubációs periódusának legtöbb becslése 1-14 nap, általában öt nap körüli, bár leírtak már 27 napos inkubációs időt kínai beteg esetén.

Mennyi ideig él a vírus a felületeken?
Erre vonatkozóan nincs biztos ismeretünk, de úgy tűnik, hogy hasonlóan viselkedik, mint más koronavírusok. A tanulmányok arra utalnak, hogy a koronavírusok (ideértve a COVID-19 vírusra vonatkozó előzetes információkat is) akár több napig fennmaradhatnak a felületeken, bár jellemzően pár órán belül elpusztulnak. Ez eltérő körülmények között változhat (függ a felület típusától, a hőmérséklettől vagy a környezet páratartalmától).
Ha úgy gondolja, hogy egy felület fertőzött, tisztítsa meg egyszerű fertőtlenítőszerrel, hogy elpusztítsa a vírust és megvédje magát és környezetét. Tisztítsa meg a kezét alkohol alapú fertőtlenítővel, mossa le szappannal és vízzel. Ne érintse meg a szemét, a száját vagy az orrát.

ÖSSZEFOGLALÁSUL
Nátha- és influenzaszezon van, ezeknek a betegségeknek pedig a koronavírushoz hasonló tüneteik is lehetnek. Jelenleg minimális annak az esélye, hogy ha valaki köhögést, lázat tapasztal, akkor koronavírussal fertőzött legyen hazánkban! Azoknak van nagyobb esélye erre, akik nemrég tértek haza Kínából, esetleg a nemrégiben fertőzőttnek minősített európai régiók környékéről vagy kapcsolatba kerülhettek fertőzött személlyel. Krónikus köhögéssel, lázzal és egyéb tünetekkel azonban orvoshoz kell fordulni! Ha utazás után tapasztaljuk magunkon a tüneteket, mindenképpen minél hamarabb forduljunk orvoshoz, célszerűen előbb telefonáljunk és jelezzük azt is, hogy nemrég tértünk haza utazásból!
Legyenek óvatosak, de ne pánikoljanak feleslegesen!Megfázásos, influenzás időszak van egyébként is (valószínűleg egy magas lázas állapot inkább ez lesz), figyeljenek oda fokozottan egyébként is a kézhigiénére (kézhát és körmök területe is), a megfelelő köhögési etikettre. Fogyasszanak bőségesen folyadékot és magas antioxidás tartalmú gyümölcsöket, vitaminokat, esetleg béta-glükán tartalmú immunerősítő készítményeket, ezek vény nélkül kaphatók a patikákban.
Teljesen feleslegesek azok a túlintézkedések, mikor valakinek azért tanácsolják, hogy maradjon otthon 2 hétig, vagy kérjen igazolást nem fertőző voltáról, aki például egy dél-kelet ázsiai (pl. Thaiföld) utazásról ért éppen haza, de nem beteg és nem is találkozott olyannal aki megbetegedett volna. Sajnos látunk ilyenre példát!
Az utazást tervezőknek mindenképpen ajánlott indulás előtt tájékozódni. Nem tanácsos problémás területre utazni, ha az halasztható és azt is tudniuk kell, hogy az utazási irodák a befizetett utakat csak akkor kell hogy lemondják, ha a Külügyminisztérium felveszi az adott utazási célpontot az utazásra nem ajánlott listájára. Azoknak, akik az esetlegesen érintett területekről érkeznek haza és olyan tüneteket észlelnek magukon, melyek a koronavírusra is utalhatnak, haladéktalanul forduljanak orvoshoz, és jelezzék, hogy nemrég tértek haza.
 

 

Megosztás