Mit vigyünk magunkkal a nyaralásra?

Heteket, hónapokat készülünk egy nyaralásra, kisebb-nagyobb utazásra, érdemes előrelátónak lennie és szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított útipatika aranyat ér baj esetén. Különösen igaz ez akkor, ha külföldre utazunk, ahol nehezen tudjuk kiismerni magunkat, drágábbak az ellátások és a gyógyszerek. Az útipatika összeállításakor fontos figyelembe venni, hogy az adott országban milyen veszélyek leselkedhetnek ránk, különösen ha gyerek is utazik velünk. Nincs rosszabb, mint az egész évben várt nyaralást a szobában tölteni megfelelő gyógyszerek és kezelés hiányában.

Mit érdemes összekészítenie?

Baleset: mull lap, mullpólya, ragtapasz, sebtapasz, fertőtlenítőszer (Betadine), sebkezelő kenőcs (Bepanthen Plus), csipesz, olló

Megfázás: lázcsillapító (Rubophen), torokfertőtlenítő (Tantum Verde), orrcsepp (Rhinospray, Sterimar), köptető (ACC 100), köhögéscsillapító (Libexin), esetleg antibiotikum (keresse fel orvosát), lázmérő

Fájdalom: érdemes olyan készítményt választani, ami többféle panaszra is megfelelő (a Rubophen, vagy bármilyen paracetamol tartalmú megfelelő esetleg kiegészítve egy Algoflex-el)

Görcs: hasgörcs, menstruációs fájdalom esetére (No-Spa)

Hasmenés: széntabletta, probiotikum (Linex)

Hányinger: B6-vitamin

Székrekedés: székletlazító (Guttalax)

Puffadás (Espumisan), gyomorégés (Rennie antacid)

Rovarcsípés, allergia: Fenistil gél és Claritine akut tabletta

Égés, napégés: Irix, Panthenol

Napvédő krém: Érdemes magas (20-as faktor) és alacsonyabb (5-ö faktor) naptej és napozás utáni krém is. Nem érdemes 50-es faktorszámú napvédőt használni, inkább húzódjon időnként árnyékba.

Írjon egy listát utazás előtt! Kérje gyógyszerésze, vagy orvosa segítségét, hogy mindent időben beszerezhessen. Ügyeljen, hogy az útipatika száraz, hűvös, fénytől védett helyen, gyermekektől jól elzártan legyen. Ne feledkezzen meg a betegség- és balesetbiztosításról sem, amely komoly segítséget nyújthat a bajban, illetve váltsa ki nemzetközi egészségbiztosítási kártyáikat.

Kell-e védőoltás a nyaraláshoz?

Ha egzotikus országba utazunk, mindenképp tájékozódjunk a kötelező oltásokról, még időben oltassuk be magunkat (előfordulhat, hogy több hétbe telik a védettség kialakulás), és az oltási bizonyítványt vigyük magunkkal az útra. A legkedveltebb nyaralási célpontok - mint Olaszország, Horvátország, Görögország, Bulgária, Törökország, Tunézia és Egyiptom – közepesen, illetve erősen fertőzöttek hepatitis A és B vírussal, helyenként előfordul a hastífusz is. A legnépszerűbb egzotikus célpontok – a Karib-térség, Dél-Amerika, Afrika, Indonézia és Ázsia dél-keleti része – esetében, ezeken a betegségeken túl még a maláriával és sárgalázzal is számolnunk kell. Afrika országaiban és a legtöbb trópusi országban gyakori a hastífusz előfordulása, amely a hepatitis A-hoz hasonló módon terjed. Olyan országokban, ahol rossz a közműellátottság, vagy könnyen szennyeződhet az ivóvíz, akár járványok is könnyen kitörhetnek. Az Országos Epidemiológiai Központ oldalán és weboldalunkon megtalálható összefoglalóban előzetesen tájékozódhat az úticél esetén szükséges védőoltásokról. 

Jó pihenést mindenkinek!

 

Copyright © 2014 drsooszoltan.hu. Minden jog fenntartva.

United Kingdom gambling site click here