Eszközös vizsgálatok

viport EKG alapú szívstressz mérés

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete a WHO szerint, a stressz a legnagyobb hatás, ami a XXI. században az egészséget veszélyezteti. 
Különösen jelentős a stressz, szív és keringési rendszerre gyakorolt hatása. Ha testünk tartósan un. alarm, készültségi állapotban van, megnő a magas vérnyomás és az érszűkület-kialakulás lehetősége. Ennek megfelelően a stressz, a szívinfarktus és az agyvérzés legfőbb rizikófaktora.
A
 modern technológiának köszönhetően a szív és érrendszeri stressz gyorsan és könnyen mérhető. A viport készülékkel lehetséges, hogy EKG alapú méréseket készítsünk. A viport egy kézi, elemmel működő orvosi műszer, ami hozzásegít, hogy könnyen, idejekorán felismerjük a különböző rizikófaktorokat.
A viport kiértékelésének bázisa a szívfrekvencia variabilitás (HRV) paraméterein alapszik, amit egy EKG jelfolyam felvétele és kiértékelése biztosít, ez alapján számolja ki a cardio stressz indexet (CSI), kiegészítve a szívritmus és a QRS komplexus tartamának adatával. Az adatok alapul szolgálhatnak egy digitális többcsatornás EKG mérés számára is.

>>> Érdekli a vizsgálat? Kérjen időpontot, tekintse meg árlistánkat! <<<

Meditech ABPM-05 24 órás vérnyomás monitor

Az ambuláns vérnyomás-monitorozás során a vérnyomás és a pulzus hosszabb ideig, általában 24 órán át, a nap minden szakában, tetszőleges gyakorisággal (rendszerint nappal 20, éjszaka 30 percenként) mérhető, egy teljesen automatikus szerkezet segítségével. A mérési adatokat a készülék tárolja, majd a vizsgálat végén számítógépre letölthetőek. A lelet tartalmazza a 24 órás, a nappali és az éjszakai vérnyomás átlagértékét.
Miért van szükség a vérnyomás 24 órás monitorozására?
Fény derülhet a csak időszakosan kialakuló, néhány percig tartó vérnyomáskiugrásokra, melyek közül a hajnalban előforduló esetek a legveszélyesebbek, mivel ilyenkor a leggyakoribb a szívinfarktus, illetve az agyérgörcs. Kimutatható a tartós vérnyomás emelkedés, ill. alkalmas a beállított vérnyomáscsökkentő terápia ellenőrzésére is.
A páciens karjára megfelelő méretű vérnyomásmérő mandzsettát helyezünk, mely egy mobiltelefon méretű, nyakba vagy derékra rögzíthető készülékkel van összekötve. A mandzsettát mindig ruha fölé helyezzük, ezért a vizsgálatra vékony, hosszú ujjú ingben, felsőben célszerű érkezni. A szerkezet felhelyezése körülbelül 10 percet vesz igénybe.
A vizsgálat ambulánsan, hétköznapi, megszokott körülmények között (otthon, munkahelyen napi tevékenységek közben) történik, nem pihenőnapon. A gyógyszereket a szokásos módon kell szedni. Ha a vizsgálat előtt nem utasítás szerint szedte gyógyszereit, a vizsgálatkor se tegye másképp. A gyógyszerszedés változtatása, illetve a nem megszokott körülmények között végzett vizsgálat ugyanis hamis eredményekhez vezet.
A betegnek eseménynaplót kell vezetnie (milyen tevékenységeket végez, éri-e valamilyen stressz, van-e panasza).
Fájdalmatlan, veszélytelen vizsgálat, de a mandzsetta felfújása kis kellemetlenséggel, szorítással jár, ami az éjszaka az alvást zavarhatja. A készüléket nem szabad levenni, víz nem érheti. A mérések alatt a kart ki kell nyújtani.

>>> Érdekli a vizsgálat? Kérjen időpontot, tekintse meg árlistánkat! <<<

NycoCard Reader minilabor (CRP, HbA1C, D-dimer)

A NycoCard Reader egy olyan POC (point-of-care) eszköz, melynek segítségével 3 az alapellátásban nagyon fontos, viszont általában a mindennapokban csak a laborban vizsgálható paraméterről kapunk információt amely segít azonnali döntést hozni a terápiáról.
Néha nehéz a tünetek alapján eldönteni, hogy a fertőzést vírus, vagy baktérium okozta. CRP teszt egy 2 perces POC teszt a bakteriális és vírusos fertőzés megkülönböztetésére. Azért fontos kérdés ez, mert csak a bakteriális fertőzés esetén szükséges az antibiotikumos kezelés. Sajnos az indokolatlan antibiotikum használat valójában a kórokozók malmára hajtja a vizet, mert segíti rezisztens, antibiotikumra nem érzékeny törzsek megjelenését.
A HbA1C alapvető diagnosztikus paraméter a cukorbetegség terápiájában. A HbA1c azt mutatja meg, hogy a hemoglobin (a vörösvértestekben található, oxigénszállító fehérje) hány százalékához kapcsolódik glükóz (cukor). A vérben levő cukor ugyanis képes véglegesen fehérjékhez kötődni. Minél magasabb a vércukor, annál több kötődik mindenféle fehérjékhez, így a hemoglobinhoz is. A vörösvérsejtek, így a bennük levő hemoglobin élettartama kb. 120 nap, így a bármely vérmintában levő vörösvérsejtek átlagos életkora kb. 60 nap, azaz 2 hónap. Így a hemoglobinhoz kötött cukor mennyisége, az elmúlt 2 hónap átlagos vércukorértékeire utal.
A D-dimer vérszintjének mérése az érelzáródással járó állapotok (mélyvénás trombózis, tüdőembólia) diagnózisának megerősítése vagy kizárása esetén fontos. A szervezetben keletkező bármilyen véralvadás, mint pl. érelzáródások során a szervezet igyekszik a vérrögöt feloldani. Ennek során az alvadék egészen kis részekre bomlik, ezek egyike a D-dimer.

>>> Érdekli a vizsgálat? Kérjen időpontot, tekintse meg árlistánkat! <<<

Minispir spirométer

Ezzel az eljárással a légzés minőségét, a tüdő térfogatát, a gázcserét és a keringést vizsgáljuk. A spirométer egy speciális készülék. Egy egyszer használatos szájcsutora segítségével a készüléken keresztül kell az orvos utasításai szerint lélegezni. A készülékhez csatlatoztatott számítógép megjeleníti a mért értékeket és összeveti az azonos korú, nemű, testsúlyú és testmagasságú személytől elvárható légzési értékekkel, majd a vizsgált személy által produkált értékekkel együtt megjeleníti.
A vizsgálat elvégzése légzészavar, asztmás tünetek esetén mindenképpen indokolt. A vizsgálat alkalmas a tüdő állapotának becslésére, a légzészavar eredetének meghatározására. Tekintettel arra, hogy a különböző eredetű légzészavarok jellegzetes, a normálistól eltérő görbével járnak, a spirometriás vizsgálat segítséget nyújt számos betegség kivizsgálásában, azaz további vizsgálatok tervezésében.

>>> Érdekli a vizsgálat? Kérjen időpontot, tekintse meg árlistánkat! <<<

Piston PDD-401 audiométer

A szűrőaudiométer mind a foglalkozás-egészségügyi, mind a családorvosi gyakorlatban a halláskárosodás gyanújának felállítására szolgáló elsődleges vizsgálómódszer. Fontos, hogy vizsgálatra előzetes zajterhelés nélkül, lehetőség szerint a reggeli órákban jelentkezzenek, vagy legalábbis a fokozott zajterhelést próbálják kiküszöbölni. Amennyiben a munkahelyi zajártalom szűrése történik, úgy még csak véletlenül sem a munkavégzést követően, hanem azt megelőzően történjen meg a a hallásvizsgálat. Egyéni hallásvédő biztosítása kötelező a munkáltatónak abban az esetben, ha a zajterhelés meghaladja az alsó beavatkozási határértéket (átl. 80 dB, legmagasabb pillanatnyi 135 dB). A munkavállalónak nem kötelessége viselnie azt, de természetesen mindenképpen ajánlott! Olyan egyéni hallásvédő eszközt kell választani, mely megszünteti, de legalább a lehető legkisebb mértékűre csökkenti a halláskárosodás kockázatát.  Ha a zajexpozíció a felső beavatkozási határértéket is meghaladja (átl. 85dB, legmagasabb pillanatnyi 137 dB), a munkavállaló már köteles is viselni az egyéni hallásvédő eszközt, méghozzá a munkáltatója által előírt módon!

>>> Érdekli a vizsgálat? Kérjen időpontot, tekintse meg árlistánkat! <<<

 

Copyright © 2014 drsooszoltan.hu. Minden jog fenntartva.

United Kingdom gambling site click here